Diş buğdayı çok eski bir anadolu geleneğidir. Bazı yörelerde diş hediği de denir. Eskiden hemen hemen her ailede, yeni doğan her bebekte ilk dişi çıktığında uygulanan bir gelenektir. Hedik aslında sert ve dayanıklı bir buğday türüdür. Ham bir buğdaydır. Bu buğday büyük tencerelerde haşlanarak yenecek kıvama getirilir. O yüzden hâlâ pek çok yörede diş buğdayı değil de, diş hediği olarak bilinir.

Diş Buğdayı Modern İsimleri

Günümüzde diş buğdayı partileri modern isimleri ile: diş perisi kutlaması, dişim çıktı partisi, ilk diş partisi gibi isimlerle de anılmaktadır.

Diş Buğdayı Geleneğinin Amacı Nedir ?

Geleneklerin çoğu inançlar ve temenniler üzerinde oluşmuştur. Diş buğdayı bebeklerin ilk dişi çıkardığında yapılan kutlamadır. Bu geleneksel kutlamanın bir çok sebebi vardır. İlki bebeğin acısız, sancısız diş çıkarma süreci geçirmesini ve ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmasını sağladığına inanılırdı.

Eski zamanlarda ise lohusa kadınlar stres ve sorunlarını aile bireylerine çok fazla yansıtamaz, kimseye nazlanamaz, sıkılıp bunaldığında arkadaşlarını davet edip sohbet edemezlerdi. Bu gelenekle beraber lohusa annenin eş, dost, akraba ve arkadaşlarıyla bir araya gelip eğlenmesi için güzel bir fırsat olmuştur. Günümüzde ise; anne adayı için eğlence, sosyal bir aktivite amacıyla yapılmaktadır.

Diş Buğdayı Partisi Nasıl Yapılır ?

Her şey bebeğin ilk dişinin görülmesiyle başlar. Bebeğin dişini ilk fark eden kişi partinin özel katılımcısıdır ve bebeğe ömür boyu saklayabileceği bir hediye almak zorundadır. Bebeğin dişini ilk gören şanslı kişi parti günü bebeğin giyeceği kıyafetleri almakla yükümlüdür. Böylece diş buğdayı partisi için uygun bir gün belirlenir ve hazırlıklara başlanır.

Diş Buğdayı Partisinde Meslekleri Çağrıştıran Eşyalar ve Anlamları

Misafirler geldikten sonra ailenin önemli bir büyüğü ve diş hediği konusunda tecrübeli olan kişi diş buğdayını pişirir. Buğday pişip soğuduktan sonra yere temiz bir örtü serilip bebek üzerine oturtulur ve başından aşağı bir avuç pişmiş buğday dökülür. Ardından bebeğin başının üzerinde kalan buğday taneleri toplanıp tek bir ipe dizilir. Bunun anlamı ise bebeğin dişlerinin inci gibi tek sıra ve düzgün olmasıdır. Örtünün üzerinde kalan buğday tanelerini ise toplayıp kuşlara verilir böylece bebeğin doğaya ve canlılara bağlı biri olacağına inanılır.

Diş buğdayı partisinin en önemli aşaması yerdeki örtü üzerine belli başlı meslekleri çağrıştıran eşyalar yerleştirilir ve bebek bütün eşyalara eşit uzaklıkta bir yere yere konur. Bebeğin karşısında duran objelerden birine uzanması beklenir. Bebeğin ilk eline aldığı eşya ne ise gelecekte o mesleğe sahip olacağı inanılır. Artık bu aşamayı da geçtikten sonra bebek için gelen hediyeler anneye taktim edilir ve sonrasında ikramlar başlar.

Bu geleneğin en önemli aşaması yerdeki örtüye meslekleri çağrıştıran eşyalar yerleştirilmesidir. Çünkü inanışa göre o eşya bebeğin geleceğini etkileyecektir. Bu yüzden diş buğdayı partisi için seçilen eşyalar anlamlı ve özenle seçilmelidir.

Kitap
Bebeğin kitaba uzanması, ilerde okuyup akademik bir başarı elde edeceğine, belki de yazar olacağına inanılmaktadır.

Kalem
Bebeğin kaleme uzanması, okuyup elinin kalem tutacağına, iyi bir meslek sahibi olacağına işaret eder.

Makas
Bebeğin makasa uzanması, büyüdüğünde iyi bir terzi, kuaför ya da tasarımcı olacağını gösterir.

Cetvel
Bebeğin cetvele uzanması, ilerde iyi bir mimar yada mühendis olacağına inanılır.

Kaşık
Kaşığa uzanan miniğin ilerde başarılı bir aşçı olma ihtimalinin yüksek olacağına inanılır.

Boya
Boya tutan ellerin ilerde de boya tutacağına, iyi bir ressam ya da sanatçı olacağına inanılır.

Diş buğdayı malzemelerini isteğe göre değişiklik yapılabilir, farklı anlamlar yükleyebilirsiniz. Önemli olan bebeğin bu eşyalara uzanırken kendine zarar vermemesidir. Gerekli önlemleri aldığınız taktirde sorun olmayacaktır.

Diş Buğdayı Partisinde Ne İkram Edilir ?

Geleneksel adetlerde diş buğdayının yanında kurabiyeler, diş buğdayına özel pasta, kek ve börekler, salata çeşitleri, çerez ve meyve suları ikram edilebilir. Bu özel gününüzde ikramlıklarınız için diş buğdayı konseptli parti masası hazırlayabilirsiniz. Hadi gelin diş buğdayı parti masanız için bulduğumuz örnekleri inceleyelim.

Diş Buğdayı Partisi Hediyelikleri Nelerdir?

Diş buğdayı partinizde misafiriniz için özel olarak hediyelikler hazırlatabilirsiniz. Misafirlerinizin ve sevdikleriniz bu özel anı hatırlamaları için birkaç hediyelik fikirleri sizler için bir araya getirdik.

Diş Buğdayı Fotoğraf Çekimi Fikirleri

Bebeğinizin ilk diş çıkardığı zamanı ölümsüz kılmak için yapılan diş buğdayı partisinde sizler de çeşitli aksesuarlarla kendi konseptinizi oluşturup, fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.

Diş Buğdayı Süslemeleri

Diş buğdayı partinizi daha şık ve sevimli gösterebilecek ve misafirlerinizle daha hoş vekit geçirmenizi sağlayabilecek süslemeler kullanabilirsiniz. Bu süslemeleri çocuğunuza özel ismi ve fotoğrafı ile hazırlatabileceğiniz gibi, hazır satılan kullan at süslemeleri de kullanabilirsiniz.

Partiavm nin kişiye özel olarak hazırladığı diş buğdayı partisi süslerinden bazılarını sizler için burada bir araya getirdik. Kutlamanız için beğendiğiniz ürünleri partiavm.com dan güvenle satın alabilir, daha şık ve eğlenceli bir parti haline getirebilirsiniz.

Tüm ürünleri görmek ve kolaylıkla satın almak için ” Partiavm Diş Buğdayı Süsleri ” tıklamanız yeterli.